top of page

Om Mig

Mitt namn är Dick Örnå. Född i Malmö men uppväxt i Skivarp och står stadigt med fötterna i den Sydskånska myllan. Jag började min mediekarriär för över 20 år sedan som musiker, låtskrivare och musikproducent.

I 20 år har jag jobbat med att producera musik samt spela in artister från landets alla hörn och även internationellt. Intresset för fotografi tog vid för över 10 år sedan och för dryg 3 år sedan bestämde jag mig för att satsa på det helhjärtat genom att inkludera fotografin i min redan pågående karriär inom musiken. 

Jag började som djurfotograf då jag tycker djur är vad man kan kalla rena naturbegåvningen framför en kamera.

Det började med hundar då jag hade lätt tillgång till dessa fantastiska djur genom mitt eget hundförarskap.

Sedan dess har det blivit allt i från marsvin till reptiler, alla med sin egen charm.

Jag har egen fotostudio i Sandåkra, Skurup där jag ägnar mig åt det mesta inom studiofotografi.

Förutom mina två passioner musik och foto så har jag även en tredje passion, att vara hundförare.

Jag är hundförare åt en svart vacker, rolig och glad schäfer som heter Athos. Vi har en grundutbildning inom EFP (efterforskning på försvunnen person) och har varit med i Missing People Skånes hundgrupp. Nu kör vi solo och fortsätter utveckla olika träningsformer och metoder inom konsten att lokalisera människor som på ett eller annat sätt försvunnit eller uppehåller sig på platser där dom inte bör vara.

_edited.jpg

Mitt Mål Som Fotograf

I en värld full av fototekniskt utvecklade telefoner, filter och bland människor som nu mer än någonsin har en ganska bra grundkunskap i att ta bra bilder, är det extra viktigt att vi fotografer gör ett mycket bra jobb. Mitt mål är att det ska "märkas" att du varit hos en fotograf. Det ska kännas glädjefyllt, lyxigt och frambringa den där känslan som säger att "nej...detta hade jag aldrig kunnat skapa själv".

Min Stil

Min stil är modern, färgfull och stilren. Den är mjuk men samtidigt väldigt tydlig. Jag har en avslappnad och naturlig inställning till själva fotograferandet. Jag är inte den typ av fotograf som går in och styr upp varenda pose. Jag gillar att fånga det naturliga i stunden. I efterredigering/retuschering ser jag en lika stor chans om inte mer att fortsätta skapa magi i bilden. Det är här jag oftast börjar "märkas". Jag lägger stor vikt vid efterskapandet och är nitiskt noga lika mycket som nördigt intresserad av att suga ut varje känsla och detalj som döljer sig i kamerlinsen. En av mina specialiteter är något som kallas Painterly Portrait. Det är ett teknik som ofta resulterar i ett gränsland mellan ett fotografi och en målad tavla. Den är färgfull, drömsk och magisk. 

Denna metod funkar lika bra i studio som ute i naturen.

Med denna metod kommer allt i bilden till liv på ett sätt som tilltalar mig personligen väldigt mycket. 

Foto7-web+logga.jpg
bottom of page